Astăzi, în rubrica #ComorilePlanetei: Descoperă lumea cu Europe Voyage, descoperim orașul Gura Humorului – o perlă ascunsă în inima Bucovinei, unde frumusețea istoriei, peisajele idilice, ospitalitatea autentică și confortul modern se întâlnesc armonios! Un oras cochet, inconjurat de dealuri cu pasuni si paduri, traversat de râurile Humor si Moldova. Un oras în care tradițiile si natura se intalnesc sub acelasi cer, intr-o Românie plina de spiritualitate si frumos.
Bucovina este una dintre regiunile României cele mai bogate in traditii si istorie, iar orasul Gura Humorului este punctul central si simbolul acestei zone.
Oraşul Gura Humorului îşi trage numele de la aşezarea sa la gura de vărsare a pârâului Humor în râul Moldova. Declarat oraş începând cu anul 1904, fapt ce i-a înlesnit dezvoltarea, localitatea este atestată în documentele scrise medievale emise de cancelaria Moldovei, încă de la începutul secolului XV (1415), când vornicul Oană a întemeiat vechea mănăstire a Humorului, la o distanţă de 6 km de actualul oraş.
Mănăstirea Humorului , avand hramurile Adormirea Maicii Domnului si Sfantul Mucenic Gheorghe, construita in 1530 de marele logofat Toader Bubuiog, este inclusa pe Lista Monumentelor Istorice din România si pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial. Construita in stil moldovenesc, are biserica impodobita atat la interior, cat si la exterior, cu picturi in fresca, cu nuante predominante de rosu. Ansamblul manastiresc include, pe langa biserica, ruinele caselor manastiresti, turnul clopotnita din secolul al XIX-lea si turnul lui Vasile Lupu, din 1641. In cadrul bisericii se afla Icoanele facatoare de minuni Adormirea Maicii Domnului (sec. XVI), Deisis (sec. XVI), Sfantul Arhanghel Mihail (sec. XVI) si Icoana Maicii Domnului (sex. XVI).
Mănăstirea Voroneţ, monument UNESCO, este cu siguranta simbolul orasului. Albastrul electrizant care a rezistat si inca rezista timp de cateva secole a trecut granitele tarii si i-a adus recunoastere in toata lumea..Ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare, ridicata in 1488 in trei luni si trei saptamani, este una dintre cele mai valoroase manastiri ale Romaniei. Primul staret al manastirii a fost Sfantul Daniil Sihastrul, renumit duhovnic al Moldovei. Este una dintre putinele biserici vechi care pastreaza arhitectura originala. Pictura exterioara, celebrul albastru de Voronet, este considerata una din capodoperele culturale ale lumii, impresionand in mod deosebit scena Judecatii de Apoi de pe latura de apus. Catapeteasma din lemn de tisa aurita si usile imparatesti au o mare valoare artistica. Biserica manastirii Voronet este inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial – grupul Bisericilor pictate din nordul Moldovei. In incinta manastirii se afla mormantul Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul. In apropiere de manastire se afla Stanca Soimului, locul legendarului dialog dintre Stefan cel Mare si Daniil Sihastrul.
Alte obiective turistice din orasul Gura Humorului:
-
Biserica Catolica Preasfanta Treime din Gura Humorului , construita in 1811, fiind cea mai veche constructie existenta in oras.
-
Biserica Ortodoxa Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Gura Humorului, construita la sfarsitul secolului XIX.
-
Biserica ortodoxă „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Gura Humorului, construita in anul 1862. Aici se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.
-
Marea Sinagoga, construita in 1860
-
Muzeul Obiceiurilor Populare Din Bucovina, institutie ce transpune in mod deosebit traditia populara
-
Piatra SoimuluiPiatra Soimului, cuprinde depozite sedimentare formate in urma cu 30 de milioane de ani. Aici s-a descoperit fosila unui peste urias, cu o talie de 1,8 metri lungime
Odihna di distractii in Gura Humorului:
PARCUL DE AGREMENT ARINIS #complexarinis
-
Piscină interioară, exterioară & SPA
-
Antrenamente fitness în aer liber
PARCUL FÂNTÂNII
PARCUL PITICILOR
PARCUL SOARELUI
PÂRTIILE DE SCHI ȘOIMUL ( 2 Pârtii de schi, Șoimul I cu o dificultate medie spre ridicată, cu o lungime de 1500 m deservită de o instalație de telescaun )
Evenimente Culturale Unice:
Va invitam sa fiti martori la tradițiile autentice și la bucuria comunității locale prin participarea la evenimente culturale unice. Festivaluri folclorice, târguri tradiționale și expoziții artistice transformă Gura Humorului într-un centru vibrant al culturii bucovinene.
#ZileleHumorului este o manifestare culturala organizata anual, in luna iulie. Reuneste mai multe evenimente, printre care Festivalul National de Caricatura si Literatura Umoristica “Umor la… Gura Humorului” si Festivalul National de Interpretare Vocala si Instrumentala “Doina, doina, cantec dulce“
Festivalul International “Toamna la Voronet”, este un festival de film, care se desfasoara anual, in luna octombrie, la Voronet
Nu putem sa trecem cu vederea Gastronomia Bucovinei, care reprezintă o călătorie culinară plină de arome autentice și tradiții bine păstrate.
Ciorbă rădăuțeană. După cum îi spune și numele, ciorba rădăuțeană a fost preparată prima dată în municipiul Rădăuți (nu departe de Gura Humorului) prin anii 70. Cea care a inventat aceasta este Cornelia Dumitrescu. Gospodina a introdus pui în ciorbă de burtă, la insistențele soțului, care dorea ciorbă de burtă cu gust de pui.
Mămăligă cu brânză și smântână si tochitură moldovenească, Pomana Porcului, Cozonac, Plăcinta Poale-n brau… Gastronomia Bucovinei nu este doar despre bucatele sale autentice, ci și despre păstrarea tradițiilor și a identității culturale. Fiecare gust și fiecare aromă spun o poveste, oferind vizitatorilor o experiență culinară autentică și inegalabilă în inima acestei regiuni pline de bogății.
Aici încheiem călătoria noastră prin minunatul oraș Gura Humorului – un veritabil tezaur al Bucovinei. Așteptăm cu nerăbdare să revenim in ianuarie, sa sarbatorim Craciunul aici, in inima Bucovinei Рождество в Горах Буковины, sa exploram și mai mult această comoară a Bucovinei, acest oraș care a captat inimile noastre și a devenit parte din amintirile noastre prețioase. Vă invităm să continuați să descoperiți și să vă bucurați de #ComorilePlanetei, iar Gura Humorului să rămână mereu unul dintre cele mai strălucitoare bijuterii în coroana călătoriilor voastre.